rötmånadsfruntimmersfunderingar

Fruntimmersveckan 19-24 juli har gamla traditioner, och stammar från 1820-talet. Många talesätt finns förknippade med Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina - och även med Jakob, som sägs komplettera veckan. (Vad som sas om Fredrik vet jag inte…just nu.) Fruntimmersveckan var ökänd för sitt regnande, och kallades "pisseveckan" eller ”veckan då fruntimren inte kunde hålla tätt". Fruar/pigor var inte välkomna i skörden, för man ville ha fint bärgningsväder. Margareta har särskilt dåligt rykte, bla sa man att "Margareta gärna gråter" och att "Väter Greta i nöten blir den föga till gagns” (om det regnade på Margaretadagen skulle det gå mask i nötterna). Även Magdalena "gråter gärna". Är "Emmadagen klar och varm, utan kvalm" kan man räkna med ett gott år. Och "är Jakob varm och klar blir julen kall".


Rötmånaden  börjar enligt Bondepraktikan den 23 juli och fortsätter en månad framåt. Vilhelm Moberg har skrivit följande: "För övrigt var denna tid - strax före den nya skörden - den magraste i det gamla bondehushållet. Man sopade mjölkistan och skrapade fläsktinan. Vid Olofsmädssan (29 juli) - var det vanligt att gårdens visthusbod stod tom".  Traditionen sa att maten lättare blev dålig under rötmånaden, eftersom bakterierna växer snabbare när det är varmt och fuktigt. Men nu finns kyl och frys, så det handlar nog mer om bristande hygien än om värmen… Fast man ska nog undvika bufféer samt malt kött, och se till att mejerivarorna kommer fort in i kylen under den här perioden. Samt tvätta händerna, förstås….


Olsmäss/Olofsmässan firas den 29 juli till minne av den norske kungen Olav Haraldsson, som stupade vid Stiklastad 1030, och sedan blev kallad Olof den helige. Tiden kring dagen kallades Olsmässekroken, efter att man tytt 'krok' som den krokiga skära som finns på runstaven (dåtidens almanacka) tillsammans med kung Olofs bila. Ordet kan även betyda "tid av nöd" eller "livsmedelsbrist", då det var ont om mat eftersom skörden ännu inte var bärgad. Fast längst söderut var det en märkesdag för att slåttertiden var slut.


semesterutflykt

Har varit på dagstur till Borås Djurpark med Albin och hans mamma, samt hans systerdotter Ella med mamma och pappa. En härlig dag med vandrarväder, dvs ingen gassande sol - men heller inte regn, förutom lite dugg då och då. Massor med olika sorters djur (varav några var mycket unga ungar)... popkorn... grillkorv med bröd... kaffe .... glass... kakor... massor med frisk luft! Det här behövde jag. Snart blir det Åmål några dagar.

               


Semestern har börjat!

Njutit Blues, konst och mat i Åmål. Samt umgåtts med släkten. Började med födelsedagsmiddag hos modern med brodern, svågern och systerbarnen.

 

 
Martinas morotskaka - mums

Missade tisdagens Not Quite Roots – men bannemej inte nästa år! (Får väl flytta semestern). Åkte till Fengersfors en annan dag och såg jättefin hantverkskonst – och åt jättegod macka i jättefina parken hos Not Quite.


Genomgång. Foto hwf

Resten av tiden spisades musik till fots (ibland puttande en rullstol) på gator och torg dagtid, mellan olika restauranger på kvällen och i Arenan på natten.

 
Fritte med kanonen i midjehöjd... 

Underbart! Så härliga och glada och trevliga människor av alla sorter! Har man samma intresse, så fixar sig det mesta. Stan invaderas av folk och bilar med husvagn, husbilar motorcyklar med och utan tält, gator stängs av till förmån för musik – t o m lite felparkering här och där tillåts…

Men Åmål – fixa till trottoarkanterna för rullstolar ÖVERALLT! Ibland var det nära att jag tippade av brodern… 


bostadsfunderingar



Börje Hovberg i Västerås har många järn i elden.. Kolla in: www.hovberg.se/blogg/! En bit ner visar han bl a en spansk byggnad som kallas hórreo, förr använd till att torka allehanda varor. Somliga numera bostäder. Kolla in länken han hänvisar till - våra svenska stolpbodar (som förr användes till förvaring) kan slänga sig i väggen!!

Eller... kanske man kan bo såhär stundtals ...

(hittat nånstans i cybern)

Bara det finns lite växtlighet, vatten och nån slags bro...


Jag vet hur jag vill bo: just nu där jag är, i Barcelona som pensionär...

Barcelonetta, med havet framför, Citauadell-parken bakom, och en massa broar vid marinan och Mare Magnum. Tågstationen bakom hörnet och bara en liten bit till affärsgatorna (samt flygbussen). Perfekt läge!


(hittat på nätet)

Drömma kan man ju alltid!

RSS 2.0