rötmånadsfruntimmersfunderingar

Fruntimmersveckan 19-24 juli har gamla traditioner, och stammar från 1820-talet. Många talesätt finns förknippade med Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina - och även med Jakob, som sägs komplettera veckan. (Vad som sas om Fredrik vet jag inte…just nu.) Fruntimmersveckan var ökänd för sitt regnande, och kallades "pisseveckan" eller ”veckan då fruntimren inte kunde hålla tätt". Fruar/pigor var inte välkomna i skörden, för man ville ha fint bärgningsväder. Margareta har särskilt dåligt rykte, bla sa man att "Margareta gärna gråter" och att "Väter Greta i nöten blir den föga till gagns” (om det regnade på Margaretadagen skulle det gå mask i nötterna). Även Magdalena "gråter gärna". Är "Emmadagen klar och varm, utan kvalm" kan man räkna med ett gott år. Och "är Jakob varm och klar blir julen kall".


Rötmånaden  börjar enligt Bondepraktikan den 23 juli och fortsätter en månad framåt. Vilhelm Moberg har skrivit följande: "För övrigt var denna tid - strax före den nya skörden - den magraste i det gamla bondehushållet. Man sopade mjölkistan och skrapade fläsktinan. Vid Olofsmädssan (29 juli) - var det vanligt att gårdens visthusbod stod tom".  Traditionen sa att maten lättare blev dålig under rötmånaden, eftersom bakterierna växer snabbare när det är varmt och fuktigt. Men nu finns kyl och frys, så det handlar nog mer om bristande hygien än om värmen… Fast man ska nog undvika bufféer samt malt kött, och se till att mejerivarorna kommer fort in i kylen under den här perioden. Samt tvätta händerna, förstås….


Olsmäss/Olofsmässan firas den 29 juli till minne av den norske kungen Olav Haraldsson, som stupade vid Stiklastad 1030, och sedan blev kallad Olof den helige. Tiden kring dagen kallades Olsmässekroken, efter att man tytt 'krok' som den krokiga skära som finns på runstaven (dåtidens almanacka) tillsammans med kung Olofs bila. Ordet kan även betyda "tid av nöd" eller "livsmedelsbrist", då det var ont om mat eftersom skörden ännu inte var bärgad. Fast längst söderut var det en märkesdag för att slåttertiden var slut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0