Vad gjordes i Galleri Vals förritiden…?

 

Grannfrun Lena och jag åkte till Håverud för att titta på utställningen där brorsonens verk medverkat.  Det var härligt väder, så vi parkerade uppe vid bron och promenerade ner på stigen utmed kanalen.  Men först stannade vi till i den minsta loppislokal jag varit i… En liten fyrkantig bod med hyllor runt väggarna – kan inte varit större golvyta än 2 m2.

 

Där hittade jag en liten söt vas, som såg ut som en trädgren.

 

Väl nere vid Dalslands Center strosade vi runt lite bland butikerna och tittade på slussning. Det är ganska fantastiskt egentligen, att det fortfarande funkar – efter så många år!

  

Akvedukten byggdes på fyra, mot beräknade sju/åtta år, och invigdes i september 1868. Den är som en öppen ”plårännelåda” (32,5 m lång, 4,36 m bred, 1,8 m djup), sattes ihop på land och halades ut efter hand. De 33 000 nitarna har ännu inte bytts ut! Tillsammans med 4 slussar förbinder den Upperudshöljen  med Åklång över Håverudsforsarna, där nivåskillnaden är 9,9 meter.

Över salussleden finns också en klaffbro för järnvägen (klar 1925) samt en fast landsvägsbro (från1987, som ersatte en äldre liknande bro från 1938) 

Fotograf  Tommy Feldth, 1986

 

Det påstås också att det spökar här: En gång i tiden släppte en slussvakt en båt genom slussens portar. När slussvakten såg att båten var halv rusade han iväg skräckslagen, och glömde stänga slussporten. Efter denna händelse låg han länge sjuk och var nära döden. Orsaken till hans sjukdom sägs vara att han inte skulle släppt igenom detta skepp utan stängt inne spökskeppet i slussen.

 

 

När vi ätit varsin mycket god laxtallrik (barnportionen räckte gott och väl!) gick vi upp till galleriet och tittade på utställningen NÄR JAG BLIR STOR - om barndomen för stora och små.

http://www.gallerivals.se/GalleriVals/start.html

 

En härlig utställning i fräckt iordninggord lokal, som föreningen Mera kultur med Bodil Söderlund och Charlie Davidson har satsat på! Hur de gjorde iordning galleriet, och länkar till tidigare utställningar, finns på http://www.gallerivals.se/GalleriVals/Building_a_gallery.html  – klart värt att titta på! Speciellt som jag inte tog så många kort. Är lite feg på så’na här ställen…

 

   

Konstnären själv under en lampa av Charlie Davidson

 

Johans egna verk ”Hon struntar i både knän och armbågar” och ”Ditt fortaste”.

 

En plastflaska hängde i en tråd ända högst upp från nocken och ner genom en öppning i golvet, till strax över ett bord på bottenvåningen. Resultatet blev riktigt läckert, när sanden fick rinna ur flaskan, som sattes i rörelse…

 

   

Fredrik Möller

 

Klara Bothén har spegelvänt bilden, samt sytt med korsstygn...läckert!

 

Men jag undrar fortfarande VAD de gjorde i just den byggnaden, då på den tiden när det var pappersbruk... och om den kanske fanns redan när det var järnbruk?

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0